Objektivskolan - Filter

Ett filter till ditt objektiv kan liknas vid ett par sol- eller skidglasögon. Beronde på vad du har för färg på glaset, vilken ytbehandling glasen har, kan du få olika effekt på hur omvärlden ser ut.

Ett filter är en tunn glasskiva som i de flesta fall skruvas på framtill på objektivet.

Det finns flera varianter av filter, för att uppnå olika resultat rent bildmässigt, men alla filter som skruvas på framtill på objektivet skyddar detsamma.
Billig försäkring
Tänk om det främre objektivlocket föll av medan ditt objektiv, som kanske kostat dig flera tusen kronor, låg i väskan och när du plockar upp objektivet ser du att dina nycklar har gjort repor på objektivets frontlins. Plötsligt föll objektivets andrahandsvärde markant och plötsligt kommer du kanske att för evigt dras med synbara repor i dina bilder.

Det kan till och med gå så illa att en frontlins helt kan gå sönder vid ett fall, ett stenskott eller annan oförutsedd händelse.
Hade man däremot haft ett filter på objektivet kunde detta i stället lätt ha ersatts. Repan hade hamnat på filtret och objektivets frontlins hade förblivit oskadd. Således är det en enkel och billig försäkring man bör skaffa sig. Med andra ord, se alltid till att ha ett filter på ditt objektiv.
 
Filterdiameter
Olika objektiv har olika filterdiameter. Beroende på hur stor objektivets frontlins är varierar storleken på de filter som kan användas. Vid varje produktsida här på Objektivguiden står det upptaget vilken filterdiameter som fungerar för det aktuella objektivet.

När man köper objektiv bör man se till att vid samma köptillfälle köper ett filter. Har man fått uppgift om att objektivet har en filterdiameter på 67 mm så ber man givetvis om ett filter i just denna storlek. Din fotohandlare eller webbutik brukar vara duktiga på att föreslå rekommenderade tillbehör till det objektiv du köper.
 
 
Olika sorters filter
Baserat på hur ditt filter är tänkt att användas; om det är avsett enbart som skydd eller för att ge någon speciell effekt på bilden finns det en hel del olika sorters filter att välja emellan.
 
UV-filter
Det mest sålda och vanligast förekommande filtret på marknaden. Om man inte vill åstadkomma någon speciell effekt, vilket filtrena nedan kan göra, är det ett UV-filter som rekommenderas då ett UV-filter rent bildmässigt, i stort sett, är helt neutralt. Anledningen till att det heter UV-filter är därför det tar bort ultraviolett strålning vilket skall ge dig renare färger och mindre dis i bilden.

UV-filter används i regel som ett skydd för objektivet.
Läs mer om UV-filter hos HOYA (extern länk)
 
Skylight-filter
Ett skylight-filter är svagt rosa för att kunna ge en varmare färgton. De finns i flera olika varianter och styrkor.

Filtrets toning minskar det blåstick i bilden man ofta erhåller när man t ex fotograferar utomhus, under en klarblå himmel.
Läs mer om Skylight-filter hos HOYA (extern länk)
 
Polariseringfilter
Glaset i ett polariseringsfilter ser nästan svart ut och släpper inte genom lika mycket ljus som ett UV-filter, vars glas är till synes helt transparent. Med cirkulära polarisationsfilter kan du rotera filtret och trolla bort reflektioner från t ex vatten och fönster och på samma sätt kan polaristeringsfiltret ge dig mer mättnad i färgerna. Himmeln får vid användning av ett polarisationsfilter t ex en något fylligare blå färg.

Polarisationsfiltrena är av ovanstående anledningar mycket vanliga och populära bland landskaps- och naturfotografer.
Läs mer om polariseringsfilter hos HOYA (extern länk)
 
ND- eller gråfilter
Ett ND- (Neutral Density) eller gråfilter är ett färgneutralt filter vars uppgift är att släppa genom mindre ljus än ett vanligt filter. Varför vill man släppa in mindre ljus? Jo, därför att vid starkt solsken kan det vara svårt att själv kunna välja bländare och slutartid. Om man verkligen vill använda en längre slutartid, för att t ex fånga vattnets rörelse i ett vattenfall, men ändå vill man använda en mindre bländare (större ljusinsläpp) och då kan det vid starkt solsken resultera i att kameran får in för mycket ljus och bilden blir vad man kallad överexponerad; bilden blir för ljus. Då används dessa filter för att reglera och bromsa mängden inkommande ljus.

Filtren benämns t ex NDx2, NDx4 och NDx8 och siffran står här för hur stor inverkan filtret har på slutartiden.

Ju högre siffra desto större effekt gör filtret på mängden ljus som släpps genom.
Läs mer om ND-filter hos HOYA (extern länk)
 
Tonade ND- eller gråfilter
Baserat på samma princip som ND-filtren förhindrar detta filter ljus från att komma in i kameran. Här är dock filtret tonat. Ena delen av filtret förhindrar ljus från att komma in medan den undre halvan här är helt neutralt.

Detta används för landskapsfotografering där man vill reglera förhållandet mellan himmel och land; mellan den ljusa himlen och den mörkare marken.

Hur mycket av filtret som skall vara tonad kan variera (t ex 25 eller 50%) och graden av toning följer samma mönster som vid de vanliga ND-filtren ovan.
 
Filter med andra och mer specialliknande effekter
Det finns filter i alla regnbågens färger och det finns filter som gör... nästan allt. Numera har den digitala bildbehandlingen kanske till viss mån ersatt många av dessa filters önskade effekt men kvarstår gör ändå att man tillsammans med rätt filter bara begränsas av sin egen kreativitet.
Läs mer om specialfilter hos HOYA (extern länk)
 
Filter för långa teleobjektiv
Ljusstarka teleobjektiv (t ex f/2,8) med brännvidder på upp emot 300 och 400 mm har ofta så stora linser längst fram att mer traditionella filter inte finns att tillgå. Konstruktionen av objektiven är därför på ett sådant vis att man mot objektivets smalare del (mot kameran) kan sätta in filter via en hållare (se bild till höger). Utbudet av filter är här mycket mindre.
Hör med objektivets tillverkare eller din fotohandlare för mer information.




Objektiv för Canon
Nedan visas några populära alternativ (se alla)
Canon EF 70-300mm f/4,5-5,6 DO IS USM Canon EF 70-300mm f/4,5-5,6 DO IS USM
Canon EF TS-E 17mm f/4 L Canon EF TS-E 17mm f/4 L
Canon EF 100mm f/2 USM Canon EF 100mm f/2 USM
Canon EF 16-35mm f/2,8 L USM II Canon EF 16-35mm f/2,8 L USM II
 
 

Objektiv för Nikon
Nedan visas några populära alternativ (se alla)
Nikon AF-S 50mm f/1,8 G SE (Special Edition) Nikon AF-S 50mm f/1,8 G SE (Special Edition)
Nikon AF-S DX 18-200mm f/3,5-5,6 G IF-ED VR II Nikon AF-S DX 18-200mm f/3,5-5,6 G IF-ED VR II
Nikon AF-S DX 12-24mm f/4 G IF-ED Nikon AF-S DX 12-24mm f/4 G IF-ED
Nikon AF-S 85mm f/1,8 G Nikon AF-S 85mm f/1,8 G
 
 

Objektivskolan
Våra artiklar utbildar dig (se alla)
Brännvidd och exempelbilder
Skydda ditt objektiv med ett filter
Se bilder tagna med ett visst bländartal
Se bilder tagna med en viss brännvidd
Se objektiv för just din kamera
Nedan visas några modeller (se alla)
Nikon D50
Canon EOS 650D
Nikon D70
Canon EOS 40D

Nyheter
Nikon AF-S 600mm f/4 E FL ED VR

Nikon AF-S 600mm f/4 E FL ED VR
Nikon AF-S 500mm f/4 E FL ED VR

Nikon AF-S 500mm f/4 E FL ED VR

Två populära objektiv du inte får missa
Tamron AF SP 70-300mm f/4-5,6 Di VC USD

Tamron AF SP 70-300mm f/4-5,6 Di VC USD
Nikon AF-S 200mm f/2 G IF ED VR

Nikon AF-S 200mm f/2 G IF ED VR

Senast besökta objektiv
Sigma EX 20-40mm f/2,8 DG

Sigma EX 20-40mm f/2,8 DG
Canon EF 300mm f/2,8 L IS II USM

Canon EF 300mm f/2,8 L IS II USM

Senast besökta kameror
Nikon D3400

Nikon D3400
Nikon D2X

Nikon D2X
Canon EOS 1100D

Canon EOS 1100D





Snabbsök
 
 
Andra tittar på det här
 
Kärlek
 
Nyinkommet på Objektivguiden
 




Copyright © Objektivguiden 2020 Om Objektivguiden